Informatie

Diamant

Slijpvormen van diamant

Aan de steen wordt een bepaalde slijpvorm gegeven zoals ronde briljant, ovaalvorm, markiesvorm, peervorm, hartvorm en smaragdvorm.

Cut verwijst naar de interne verhoudingen en afwerkingsgraad van een geslepen diamant en wordt ook wel eens maaksel genoemd.

De verhoudingen verwijzen naar de relatie grootte-hoek tussen de facetten en de verschillende delen van de diamant. Als deze verhoudingen ideaal zijn, zal de diamant erg schitteren. Onder afwerking verstaan we de vorm en de plaats van de facetten en het slijpen.

Het slijpen be├»nvloedt zowel het gewicht als de schittering van de diamant. Dit heeft dan ook tot gevolg dat men soms de steen iets minder perfect zal slijpen, als men daardoor het gewicht van de steen iets groter kan houden.

Naarmate de verhoudingen en de afwerking meer en beter balanceren, zal ook de waarde van de diamant stijgen.De meest bekende en ook alom voorkomende slijpvorm is de briljant-slijpvorm met 57 facetten (of 58 als je de punt onderaan, het kollet, ook meetelt).

Speciaal van slijpvorm en feller van schittering is de Flanders Cut, een achthoekige slijpvorm, ontwikkeld in de Antwerpse Kempen, die zijn grotere schittering dankt aan de 61 facetten en de zeer complexe symmetrie. Om de absolute schittering te kunnen behalen, moeten alle facetten dan ook op een zeer precieze wijze geslepen worden. In vergelijking met de klassieke ronde briljant neemt het slijpen van een Flanders Cut gemiddeld een derde meer tijd in beslag.


Zuiverheid van diamant

De zuiverheid van de diamant varieert op een schaal van loepzuiver tot onvolmaakt.

Zowel insluitsels (intern) als oneffenheden (extern) hebben invloed op de zuiverheid van de diamant. De grootte, het aantal en de plaats van de onzuiverheden, de ligging van de interne en externe kenmerken, de belangrijke structuurverschijnselen, de kleur en transparantie van onzuiverheden bepalen uiteindelijk de zuiverheidsgraad van een diamant.

Slechts een beperkt aantal diamanten is loepzuiver, d.w.z. dat ze volledig vrij van onzuiverheden zijn wanneer ze door een expert onder een loep (10x vergrotend) bekeken worden.

Goud

Welke kleuren zijn er in goud?

Om goud voor juwelen de nodige stevigheid te geven, worden andere metalen (koper, zilver, zink, en palladium) aan de goudlegering toegevoegd. Deze legeringselementen worden ook gebruikt om verschillende gouden kleurschakeringen te maken. Zo wordt roodgoud bekomen door hoofdzakelijk koper aan de legering toe te voegen. Geelgoud wordt verkregen door een legering van goud, koper en zilver.

Witgoud werd vroeger gemaakt door het toevoegen van nikkel, totdat men er achter kwam dat veel mensen er allergisch voor zijn. Vandaag de dag is het door Europese wetgeving dan ook verboden om nikkel in het witgoud te verwerken, waarop het werd vervangen door palladium. Het is om deze reden dat een witgouden legering niet zuiver wit is maar eerder gebroken wit, tot zelfs een klein beetje gelig-grijs. Om de mooie witte kleur te verkrijgen, wordt het witgoud voorzien van een afwerkingslaag van rhodium. Deze rhodium-laag kan met de jaren afslijten, waardoor de gelig-grijze kleur van het witgoud terug zichtbaar wordt. Het is uiteraard wel steeds mogelijk om de juwelen terug in nieuwe staat te brengen en te voorzien van een nieuwe laag.

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Contacteer ons Bekijk onze collecties
Webshop by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x